Abstract: Este adevar ca Biblie spune ca nu exista viata pe alte planete? Credeti in Dumnezeu. Existenta vietii pe pamant pe care El a creat prin Iisus Hristos nu inseamna ca viata nu poate exista si pe alta planete. Un studiu hermeneutic al Bibliei.
iBiblioteca biblioteca crestina Calatoria in vesnicie
Spune altcuiva cel ce ai gasit pe iBiblioteca

Biblie spune ca nu exista viata pe alte planete?

Un raspuns la articol Geocentrism de catre Teodor Macavei

"Vegheaza asupra sufletului tau, ca nu cumva, ridicindu-ti ochii spre cer, si vazind soarele, luna si stelele, toata ostirea cerurilor, sa fii tarit sa te inchini inaintea lor si sa le slujesti: caci acestea sunt lucruri pe care Domnul, Dumnezeul tau, le-a facut si le-a impartit ca sa slujeasca tuturor popoarelor, subt cerul intreg."--Deuteronom 4:19

In primul rand, sunt de acord cu premiza lui Teodor Macavei, 'omul se afla in nevoia unui Mantuitor teologic nu tehnologic ! "Izbavirea" planetei noastre nu poate sa se astepte de la alte civilizatii, mai avansate si mai tehnologizate, pentru ca problemele fundamentale ale omenirii nu sunt saracia si subdezvoltarea, ci pacatul si rautatea omeneasca! De aceste probleme, s-a oferit sa ne scape, doar Domnul nostru Isus Hristos!'

Un om, fie pastor sau astronom este nascut din nou atunci cand se schimbe de la egocentrism la teocentrism. Desi geocentrism este la radicina umanismului si al New Age, Deuteronom 4 face clar ca nici omul, nici lumea, nici orice faptura a lui Dumnezeu nu trebuie sa inlocuieste Dumnezeu ca centrul teologiei crestinului. Dnul Macavei, in ciuda de ceea ce ati scris as spune ca aceasta inseamna sa lepedam geocentrism, si sa adoptam "teocentrism" sau "hristocentrism".(Filipeni 2:9-11) Nu vad legatura intre concluzia pe care o scrie Dnul Macavei si premiza lui. Vom vedea mai jos ca nevoia noastra pentru Dumnezeu nu depinde de existenta vietii extraterestre sau neexistenta lor.

Cum ati scris, geocentricitatea fizica a fost respinsa de oamenii invatati din vremea lui Nicolaus Copernic. Dupa sute de ani, pastorii crestini trebuie sa fie ultimii care sa trezeasca ideea ca lumea sau fiinta umana trebuie sa fie in centrul preocuparilor noastre. Lideri religiosi trasese versete afara contextului lor sa rifiute idea lui Copernic. Au fost dovediti gresiti. Din nou, in secolul al XV-lea au spus lui Colomb ca Pamantul nu este rotund pentru ca are patru colti.(Apocalipsa 7:1) In cinstea lor, Dvs. n-ati folosit hermeneutica buna ca sa ajungeti la o conclusie logica.

Pana sa incep vreau sa va spun ca eu nu sunt convins de existenta vietii pe alte planete, cum am fost o data, ca un copilas fascinat de OZN-uri. Pentru mine conteaza putin. Cu acest articol, vreau sa deschid mintile cu idea ca Cuvantul lui Dumnezeu nu rifiuta posibilitatea vietii pe alte plante. Cum scrie Wilbur F. Tillet in The Abbigdon Bible Commentary "Sa credem ca ceea ce este scris [in Biblia} cu privire la stiinta...trebuie sa fie acceptat ca infalibil si autoritativ, este sa supune Biblia la critica si indoiala care ar fi nedrept. Scopul Biblie i este sa ne dea informatie si calauzire, nu in acele domeni ale cercetare si stiinta umana, dar in domenile adevarului religios, moral si duhovnicesc."(p. 27)

Este important sa intelegem ca inteligenta nu este specifica vietii umane. Toate speciile (si indivizii din specia lor) au un anumit nivel de inteligenta. Speciile de pe alte planete, daca exista, ar avea un coeficent de inteligenta! Pana si IQ-ul unui bacteri n-ar fi chiar zero fix. Deci, aceasta discutie include fiinte mai mult sau mai putin dezvoltate decat noi.

Ca raspuns punctelor 1-6, ale domnului Macavei: Biblia este scrisa pentru noi pe Pamant. Scopul lui Dumnezeu n-a fost sa ne invete tot. Biblia ne invata despre nucleul atomului? Nu! Ce legatura are geocentricitate cu onestitatea si neclintirea lui Dumnezeu in versetele Maleahi 3:6, Iacov 1:18, Num 23:19? Unul nu depinde de celalalt.

Punctul 7: Crestinii sunt de acord ca Hristos domneste in tot Universul. Aceasta nu inseamna ca n-a vizitat si alte planete. Iisus Hristos este Dumnezeu! El este pretutindeni! Pe pamant, chiar si pe soarele! Gresim cand Il limitam la ideile noastre. El este mai destept decat ele.

Punctul 8: Cititi Biblia. Daca este scris "in Numele lui Iisus, sa se plece orice genunchi al celor din ceruri, de pe pamant si de supt pamant..." (Filipeni 2:9-11) si vreti sa-l interpretati in mod literar, nu inseamna ca sunt fiinte in ceruri (pe alte planete) cu genunchi si limbi??? Daca vreti sa luati alte versete ca dovada ca nu exista viata pe alte planete, de ce este gresit sa luam acest verset ca dovada ca exista?

Punctele 9 si 10: Viitorul nu depinde de prezent. Faptul ca toate fiintele vor fi pe pamant nu inseamna ca nu sunt pe alte planete acum.

Punctul 11: Presupuneti multe lucruri. Moartea lui Hristos ca un om a fost pentru oameni. Iisus n-ar fi putut fi rastignit in forma de caine sau peste pentru ca jertfele Vechiului Testament n-au fost suficiente sa ne ierte pacatele. Ele au fost simboluri ale rastignirii Lui. Deci, cand Iisus a fost rastignit ca un om, a fost pentru iertarea pacatelor oamenesti. De ce avem nevoie de iertare? Dumnezeu a dat libertatea omului (lui Adam) da a alege si el a ales sa pacatuiascaa. Alte forme de viata de pe planeta noastra nu au nevoie de iertare pentru ca nu pacatuiesc. Presupunerea Dvs. a fost ca fiintele de pe alte planete ar fi avut libertatea de a alege si ca au ales ca si Adam si Eva. Faptul ca Iisus a devenit om nu inseamna ca nu sunt insecte si alte animale pe pamant! "Hristos a suferit o data pentru pacate" (1 Petru 3:18) Caine, leu, si viata de pe alte planete (daca Dumnezeu a creat-o) nu au nevoie de jertfa lui Iisus pentru ca Adam a pacatuit, nu Rex sau Astro.

Fraza lui Iisus, "s-a ispravit" nu inseamna ca acesta a fost singurul lucru pe care Iisus l-a ispravit!  A creat lumea!!!  Semnificatia acestei expresii nu este pierduta daca credem cum este scris in Ioan 1, ca El a facut tot ce este creat.  Desi Iehovisti si Mormoni nu cred asa ceva, noi Crestini il credem.

Punctul 12:  Ati adaugat la Sfanta Scriptura cuvintele Dvs. Nu este scris "sfintilor pe acest pamant".  Nu este scris unde sunt acesti "sfinti".  Scriptura nu exclude posibilitate ca unii dintre acesti sfinti sa fie de pe alte planete.  Trebuie sa citim Scriptura asa cum este scrisa, nu cum vrem noi.

Punctul 13:  Cititi putin mai departe in Apocalipsa 5:11.  De ce a scris ca au fost multe "fapturi vii" in loc de "oameni vii"?  Poate, pentru ca acest grup a inclus animale si chiar extraterestri al caror nume, Ioan, poate nici nu le stia?

Punctul 14:  Credeti ca nu existe nici o alta planeta in sistemul solar?  Priviti in cer! Sunt miliarde de miliarde de punte de lumina!  Ce credeti ca sunt?  Misiunea Apollo a aratat fara nici o indoiala ca existe si alte planete (daca nu credeti filmul de la Hollywood ca zborul pe luna a fost filmat in desert).  De ce Dumnezeu a ales pe Pamant si nu pe Luna sau pe o alta planeta locuinta Satanei?  Nu stiu, dar El stie.  Puteti sa-L intrebati atunci cand sunteti cu El pentru vesnicie!  Aratati-mi din Biblie de ce credeti ca Satana trebuie sa fie aruncat acolo unde este viata?  Nu stiu de unde sa luam astfel de ideea din Biblie.

Punctul 15:  Nu inteleg logica gandirii Dvs.  Din Biblie, citim despre timp ca poate fi impartit in trei perioade: vremea dinaintea creatiei din Geneza, vremea existentei Pamantului si vremea noului Pamant.  Existenta vietii pe Pamant in a doua perioada nu necesita si nici nu exclude viata in alte perioade sau pe alte planete.  Viata de pe noul Pamant nu are legatura cu existenta vietii pe alte plante in perioada noastra.  Locul unde Atotputernicul Dumnezeu va crea viata nu este limitat la ideile noastre, nici la existenta vietii de acum.  Daca lumea este distrusa, viata nu va mai fi!!!  Vom fi pe o planeta noua.  In mod literar, vom fi si noi extraterestri! (extra=peste, terra=pamant)

Punctul 16:  Nu cred ca exista vreun om de stiinta care crede ca viata de pe alte planete au chipul sau asemenarea noastra.  Scrieti, 'Exista civilizatii mai "avansate" biologic si tehnologic decat noi? Intre noi si ingerii lui Dumnezeu, nu se mai afla nici o alta creatura !! Nu mai exista un alt ordin de creatie, o alta specie extraterestra de fiinte dotate ci inteligenta si constienta de sine !'  De ce credeti ca, in ochii lui Dumnezeu, "presus" inseamna "mai avansat biologic si tehnologic."  Oare tarile mai avansate tehnologic sunt mai presus in ochii lui Dumnezeu decat Romania?

Da, sunt de acord ca suntem unici iar acest fapt nu inseamna ca nu exist caini, pisici, virusi sau alte vietati pe Pamant sau pe alte planete.

Din articolul Dvs., trag concluzia ca dispretuiti munca oamenilor de stiinta, a cercetatorilor, doctorilor si inginerilor, in special a celor care au contribuit la cautarea vietii pe alte planete. Sunt crestini care cred ca mandatul pe care Dumnezeu ni l-a dat este inca scopul nostru, adica sa stapanim pe planeta aceasta. Oamenii de stiinta, cercetatorii, doctorii si inginerii lucreaza in acest scop. Cucerirea de noi frontiere in ceea ce priveste spatiul a adus multe beneficii in vietele noastre. Vizitati site-ul http://www.jsc.nasa.gov/er/seh/spin95.html si vedeti "Lifeshear cutters" (o noua generatie a foarfecelor, mai usoare si portabile pentru a elibera oamenii prinsi in diverse accidente), " Low Vision Enhancement System" (care da posibilitatea oamenilor cu vederea slaba sa-si imbunatateasca viata), noi membre artificiale si alte lucrari minunate. Progresul din aceste domenii nu este facut usor si chiar sunt oameni care isi investesc viata pentru el. Nu sunt de acord ca este cum ati scris "teluri obscure si josnice"! Acesti oameni n-au fost fortati sa va ajute ci au urmat cheamarea lui Dumnezeu sa foloseasca darurile lor de la El spre binecuvantarea Dvs. Nu este etic sa primiti beneficii de la ei si in acelas timp sa dispretuiti manca lor.  Oameni care vor sa renunte tehnologie sunt invitati sa se calugareasca si sa traiasca calculatorul si Internetul pe care l-ati folosit sa propavaduiti ideile Dvs. Asa ei evit parerea ca sunt ipocriti prin traind o viata care nu dovedeste cuvintele pe care le scrie.(Matei 6:2, 7:5, 22:18, 23:15)

Daca teologia Dvs. este geocentrica, cum ati scris, si vreti sa intrati in Imparatia lui Dumnezeu, trebuie sa va schimbati sa fiti teocentric. (Teo=Dumnezeu) Hristos, Fiul Lui este singura cale, adevar si viata. Trupul lui Hristos, prin care Domnul este slavit, are membri care nu sunt toti pastori; sunt si ingineri si doctori, chiar si astronomi sau de alte profesii. Avem toti un dar pe care sa-l folosim in Trup si nici unul dintre darurile acestea nu sunt obscure sau josnice. Daca nu credeti, incercati sa traiti fara acesti oameni si fara ajutorul pe care il dau bisericii Dvs!

Pentru mai multe articole despre discutii actuale, fa un clic aici!