iBiblioteca biblioteca crestina Calatoria in vesnicie
Spune altcuiva cel ce ai gasit pe iBiblioteca
RENASTEREA CRESTINA
Laurent J. LaBrie
Cred ca ma aflu in toiul revolutiei si al renasterii, in mijlocul unor cercuri de crestini legalisti, in timp ce altii se intorc la o viata crestina biblica. Si mai cred ca batalia se da acum intre crestinii care se bazeaza pe cunoasterea doctrinelor corecte despre Dumnezeu si cei care se bazeaza pe dragostea pentru Cristos. Tot asa s-a intamplat si in America si in Australia cu doua generatii in urma.  Este palpitant cand ma gandesc cum va creste poporul Lui prin trezirea bisericii din Romania.

Pe de o parte sunt cei care cred ca lucrul cel mai important in viata este sa ai cunostintele teologice corecte si poate chiar sa te lupti pentru ele cu mult zel. Ca urmare, daca stii ca Isus este Calea, Adevarul si Viata, vei ajunge cu siguranta in cer. Nu conteaza insa atat de mult daca esti cu adevarat pe cale cata vreme esti convins din punct de vedere rational ca acesta este adevarul. Crestinii din aceasta categorie vor spune de obicei: ,,Nu putem sa-i acceptam pe cei care apartin altor denominatiuni religioase pentru ca ei nu au aceleasi convingeri ca si noi". Cred ca vor intra in Rai daca vor sti ,,parola", fraza corecta la intrebarea ipotetica a lui Dumnezeu, ,,De ce te-as lasa sa intri in Raiul meu?"

Pe de alta parte exista crestini care iau in considerare dragostea pentru Cristos. Acestia cred ca toti cei care il iubesc cu adevarat pe Domnul, mai presus de orice, sunt mantuiti. Oricine poate fi in familia largita a lui Dumnezeu daca il urmeaza din dragoste pe Cristos. Ca urmare, sunt acceptati toti credinciosii indiferent de denominatiune. Crestinii din aceasta categorie ii iubesc pe fratii lor din prima categorie dar nu le accepta rigurozitatea doctrinara.

De aceea, nu poate exista o intelegere reciproca intre cele doua grupuri. Voi incerca insa sa va explic de ce atitudinea bazata pe cunoasterea riguroasa a doctrinelor este periculoasa si este un esec repetat al fiecarei generatii oriunde in lume.

Apropo
Aceasta intrebare nici nu ar fi fost relevanta inainte de 11 septembrie cand am vazut cum puterea ideologiei poate inlocui definitiv puterea iubirii si acceptarii sociale. In ciuda actiunilor guvernului lor, bisericile crestine din Statele Unite isi redescopera acum radacinile lor biblice cu exceptia acelora la care buzunarele le sunt umplute de cei cu prejudecati religioase. In SUA atmosfera s-a schimbat odata cu aparitia luptatorilor pentru drepturile omului (in anii 60) si a generatiei anilor 70 care a pus cu precadere accentul pe dragoste. Credinciosii care s-au nascut pe vremea aceea erau foarte diferiti de parintii lor care au trait in anii celor doua razboaie mondiale. Ca urmare, bisericile rasiste, sexiste sau avand orice urma de fanatism au disparut pur si simplu fiind inlocuite de grupari ecumenice care puneau accentul pe dragoste si pe har. Pentru aceste grupari (spre exemplu Navigatorii si IFES a caror membru am fost si eu) cunostintele pe care le ai (si deci preferintele religioase) erau mult mai putin semnificative decat decizia ,,pentru Cristos", sau decizia de ,,a urma Calea", de ,,a fi nascut din nou" sau orice alta expresie caracteristica acelor ani.

Cele 4 legi spirituale alcatuite de Fundatia ,,Alege Viata" ne reprezinta perfect teologia acolo unde se spune ca ,,a-L accepta pe Cristos inseamna sa te intorci din drumul tau pacatos, cu fata inspre Dumnezeu... Nu e suficient sa fii de acord din punct de vedere intelectual cu faptul ca Isus este fiul lui Dumnezeu si ca El a murit pe cruce pentru toate pacatele noastre. Nu e suficient nici faptul ca ai o experienta emotionala deosebita. Noi trebuie sa il primim pe Isus Cristos prin credinta si printr-un act de vointa."

Cum am ajuns aici?
Studiile sociologice ne ajuta sa intelegem urmatorul fenomen: cu cat un grup de credinciosi este mai legalist si mai extremist cu atat se duc mai multi bani inspre sustinerea misiunii acelui grup - dupa cate se poate observa in cazul mormonilor, martorilor lui Iehova si al Crestinilor dupa Evanghelie. Poate ca ei difera fundamental in credintele lor religioase (dupa cum sustin aceste grupuri) dar toate au un numitor comun: fanatismul lor religios este similar. Si dupa cate se poate intelege dupa evenimentele din Septembrie 2001, extremistii zelosi au un impact semnificativ mai mare in lume decat cei moderati, asa cum si musulmanii sunt acum mai usor de recunoscut.

Viitorul se vede din trecutul
Aceasta revolutie este insa mai vizibila in tarile in care acestor fanatici religiosi li se prezinta Evanghelia harului lui Dumnezeu. In consecinta, multi oameni parasesc in masa gruparile legaliste si asta mi-a adus multa antipatie din partea zelosilor din Romania; si nu doar mie ci si altor misionari evanghelici independenti.

De la Biblie
Dumnezeu prefera insa o relatie bazata pe dragoste. Prima porunca la care face referire Isus este ,,sa-L iubesti pe Domnul tau, din toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu toata mintea si cu toata puterea ta." (Marcu 12:30). Cea de-a doua porunca este ,,sa-ti iubesti aproapele ca pe tine insuti." (v. 31). Imediat dupa asta, unul din carturari confirma adevarul spuselor lui Isus. Si cred ca oricine din prima categorie, a acelora orientati spre validitatea doctrinelor religioase, l-ar considera mantuit pe acest carturar insa Isus nu o face. Ce zice El? ,,...Tu nu esti departe de Imparatia lui Dumnezeu..." A decide printr-un act de vointa sa-L urmezi pe Cristos si poruncile Lui este singura cale de a intra in Imparatie deoarece numai sangele lui Cristos poate justifica vremea in care ai fost ratacit de la credinta (1 Ioan 1:7) si asta ni se intampla tuturor (Romani 3:23). Nici o alta fapta buna nu poate realiza acest lucru (Efeseni 2:8-9). In alte locuri, Scriptura spune ca mantuirea se realizeaza prin schimbarea ,,inimii", care pentru greci insemna vointa. (1Ioan). In schimb, nu este nici un loc in Biblie unde s-ar spune ca poti fi mantuit daca ai cunostintele corecte despre Dumnezeu. De fapt, Isus respinge aceasta posibilitate.

Singura cunosinta de care avem nevoie este ca trebuie sa ajungem la credinta in Isus Cristos prin faptul ca Il iubim pe Domnul mai presus de orice altceva si prin faptul ca acceptam jertfa Lui in locul nostru. Efectul acestei dragoste sunt faptele noastre bune si cunoasterea care rezulta din citirea Bibliei si ascultarea de Cuvantul lui Dumnezeu pe masura ce dragostea pentru El ne motiveaza tot mai mult. Daca nu, credinta noastra este moarta (Iacov 2). Chiar si societatea prefera atitudinea bazata pe dragoste in schimbul fanatismului doctrinar. Deoarece teologia bazata pe fanatismul doctrinar aduce prejudicii societatii. Cum asa? In primul rand, cu cat un om devine mai zelos in religia lui cu atat ii este mai greu sa admita ca poate gresi si la fel de greu ii este sa revina inapoi. Cel ce se crede deja mantuit nici nu are nevoie de Evanghelia lui Cristos. De aceea este mai usor sa aduci la Cristos pe un agnostic decat pe un musulman, mormon sau pe unul care isi zice crestin dar nu este mantuit. Daca le oferi o portie si mai mare de cunoastere doctrinara vor fi cu atat mai impietriti. In al doilea rand, a-i face pe oameni sa creada ca o pot apuca pe orice cale vor cata vreme stiu ca Isus este calea cea dreapta ar insemna sa-i lasi sa se complaca in pacat in timp ce se cred crestini. Aceasta insa il ofenseaza pe Domnul, afecteaza marturia noastra in fata altora si nu aduce nici un bine individului si nici societatii, familiei sau economiei. Aceasta este mai degraba o piatra de poticnire si ar trebui corectata de la amvoane.

Natura ne confirma de adevarul
Mai mult, o persoana nu este atrasa de alta doar pentru ca este inteligenta. In schimb, noi suntem atrasi inspre aceia care ne iubesc. Casatoria, de exemplu.  Majoritatea femeilor nu se marita cu cineva doar pentru ca barbatul acela este inteligent, ci pentru ca este afectuos si ii acorda atentie astfel incat ea se simte iubita. Cat despre barbati, ei sunt si mai putin atrasi de femei inteligente din cauza orgoliului lor (de fapt, statisticile arata ca familiile in care sotia are un grad mai mare de educatie sunt mai predispuse divortului in cele din urma).  Stiind aceasta, Dumnezeu porunceste femeii sa se poarte cu respect si supunere, iar barbatului ii spune sa isi iubeasca sotia (Efeseni 5: 22,25) nu sa creasca in cunoastere. Cunoasterea reciproca vine cu timpul si cu afectiune.  Niciodata in viata mea nu am vazut o mireasa in luna de miere care sa faca asa cum face astazi o parte a Miresei Domnului. Iti poti imagina sotia spunand sotului ei dupa nunta:

         "Da-mi tot ce ai scris tu vreodata si da-mi timp sa le studiez. Daca mai imi ramane timp o sa fac
         ceva pentru tine din cand in cand si am sa-ti trimit si niste banuti. Iar cand vei muri, toti vor stii
         ca am fost sotia ta pentru ca eu cunosc totul despre tine. Si voi veni sa-mi iau partea de
         mostenire."

O mireasa adevarata cauta sa-si iubeasca sotul din inima si sa-i ajute pe fratii, surorile si prietenii mirelui. Traind mereu impreuna si luand aminte la ce spune si face sotul, ea invata despre el. De ce unii l-ar trata altfel pe Mirele ceresc?

Luati in considerare si locul de munca. Studiile arata ca inteligenta nu il multumeste pe superiorul tau la fel de mult ca si abilitatile tale interpersonale.  Din perspectiva seculara, a avea o atitudine bazata pe dragoste este mai de dorit decat a stii ce trebuie sa faci.

Chiar si in ce priveste viata crestina, pastorii care au studiat la cele mai bune scoli dar nu au abilitati de comunicare interpersonala nu au asa mare succes in comunitate ca si cei cu abilitati carismatice. Asta explica in mare masura si succesul fenomenal al mormonilor.  Chiar si in privinta cresterii bisericii e de preferat o atitudine bazata pe dragoste.

Ce inseamna asta pentru noi, Poporul Domnului? Inseamna ca unele misiuni crestine si misionari care implinesc astazi lucrarea crestina la fel cum au facut si in generatiile trecute ni se vor impotrivi pe fata chiar daca sunt evanghelici sau protestanti. De aceea, eu m-am decis mai mult pentru o lucrare de subteran. Si am suferit deja rani si minciuni din partea Mafiei care stranguleaza Imparatia lui Dumnezeu. Insa noi trebuie sa rezistam si sa ne mentinem pozitia pe cursul dragostei si al adevarului. Oamenii lui Dumnezeu vor fi tot mai multi pentru ca ei au binecuvantarea Lui.  Adevarata Biserica lui Dumnezeu va creste cu dragoste.

23 ianuarie 2002