iBiblioteca biblioteca crestina Calatoria in vesnicie
Spune altcuiva cel ce ai gasit pe iBiblioteca


InterNetwork Integritatii

Religie "Enron"

Prin Iisus Hristos, Tatal si Duhul Sfant putem sa biruim biruinta asupra pacatului, sa fim crestini nu smecher ca cei la Enron, WorldCom si Arthur Anderson. Stapinul viei trimite un prooroc sa predica neprihanire celor care schimb definitia unui crestin ca sa aiba un castig. Profetul trebuie sa nu fie suprins cand sufera persecutie cum Isus a suferit.

Laurent J. LaBrie 28.X.2002

"Apoi [Iisus] a inceput sa spuna norodului pilda aceasta: 'Un om a sadit o vie, a arendat-o unor vieri si a plecat intr-o alta tara, pentru o vreme indelungata. La vremea rodurilor, a trimes la vieri un rob, ca sa-i dea partea lui din rodul viei. Vierii l-au batut, si l-au trimes inapoi cu mainile goale. A mai trimes un alt rob; ei l-au batut si pe acela, l-au batjocorit, si l-au trimes inapoi cu mainile goale. A mai trimes un al treilea rob; ei l-au ranit si pe acela, si l-au scos afara.

Stapinul viei a zis: <<Ce sa fac? Am sa trimet pe fiul meu prea iubit; poate ca il vor primi cu cinste.>>

Dar vierii, cand l-au vazut, s-au sfatuit intre ei, si au zis: <<Iata mostenitorul; venits sa-l ucidem, ca mostenirea sa fie a noastra.>>

Si l-au scos afara din vie, si l-au omorit. Acum ce le va face stapinul viei? Va veni, va pierde pe vierii aceia, si via o va da altora.>>'

Cand au auzid ei cuvintele acestea, au zis: <<Nicidecum!>>"

-Luca 20:9-16

In timp ce Isus le vorbea oamenilor, fariseii si liderii bisericii care au fost prezenti s-au suparat pe El pentru ca stiau ca se referea la ei.  Isus, la fel ca si proorocii mai devreme, a fost abuzat de liderii bisericii, cei in mainile carora Dumnezeu a incredintat poporul Lui.  Acesti lideri, ca si liderii faimoaselor firme americane Enron si WorldCom, au fost pe calea gresita.  Ascunzandu-si pacatele (Luca 18:9-14), fiind fatarnici (Luca 20:45-47), pierzand concentrarea lor asupra scopului principal de a fi preotii tarilor din imprejurimi si tinand o contabilitate dubioasa... Acestea au fost cateva dintre problemele pe care proorocii au incercat sa le scoata la iveala pentru a fi corectate.  Dar proorocii pe care Domnul i-a trimis in vie ca sa-i corecteze au fost abuzati, loviti si ucisi.  

Dupa doua mii de ani, putine lucruri s-au schimbat.  In una dintre lectiile mele de luna trecuta am repetat cuvintele lui Isus -- mesagerii si proorocii Domnului nu sunt bineveniti in tara lor (Marcu 6:4).  Biserica este mai eficienta in miscarea oamenilor de la o adunare la alta decat in a aduce oamenii la Hristos.  Luna trecuta un misionar navigator ne-a spus ca nu exista nici un stat in SUA unde sa creasca numarul de oameni care merg la biserica.  Eu cred ca e la fel atat in Romania cat si in Italia.  Asa cum se intampla si la Enron, noi ascundem faptul acesta printr-o contabilitate lumeasca.  Schimbam definitia unui om "mantuit" in aceea a unui om "pocait", "din denominatiunea mea", sau chiar "care merge la adunarea mea".  In luna august i-am scris unui pastor faptul ca a socoti ca un om este "mantuit" cand este bagat in apa nu are nici un suport biblic.  Mantuire este prin credinta, nu prin fapte cum ar fi botezul sau taierea imprejur (Efeseni 2:8-9).  Bineinteles, pana acum nu a reusit sa imi demonstreze opusul acestui lucru folosind Scriptura.  Cand o biserica isi numara noii crestini cand sunt bagati in apa, o alta cand se pune apa pe capul acestora, o alta cand acestia incep sa vorbeasca in limbi, o alta cand ei devin membrii in biserica lor, noi nu facem altceva decat sa practicam aceeasi contabilitate necinstita, la fel cum au facut aceste mari firme.  Si asa cum au procedat investitorii din Enron, "investitorii" straini din aceste adunari au fost fericiti cand au vazut pozele si cifrele "succesului" lor.  Numai un om care cunoaste Biblia si situatia reala poate vedea smecheria lor. 

Astfel, la fel cum jertfa lui Isus a fost partial rezultatul scoaterii la iveala a greselilor celor in autoritate, si cei de la WorldCom, care puteau arata smecheriile firmei lor, ar fi platit o pedeapsa in cazul in care ar fi scos la iveala practicile indoielnice care se petreceau acolo.  Proorocii din ziua de azi au si ei putine sanse sa fie populari printre pastorii si liderii lor, atunci cand sunt in incercarea de a readuce Biserica pe drumul cel bun.  

Astazi as vrea sa fim incurajati fiecare dintre noi sa evaluam felul in care dam socoteala de realizarile lui Dumnezeu prin noi.  Adaugam la numarul convertitilor pe aceia care vara de vara ies in fata?  Modificam cifrele din rapoartele noastre sau beneficiem de realizarile altora?

A doua lectie: daca Dumnezeu ti-a dat darul proorocirii dar suferi cand il pui in practica, incercand sa intorci Biserica pe calea cea buna, am doua cuvinte pentru tine: FII CURAJOS!  Sunt multi care au mers inaintea ta.  Stapanul Te apreciaza chiar daca liderii nu te apreciaza.  Mai departe, Dumnezeu ar putea sa-ti dea har ca sa vezi cand lucruri se schimb sau cand judecata Lui ajunge asupra celor nepocaiti asa cum a ajuns la contabilii de la Enron, mai exact la firma Arthur Anderson care, dintre cele 5 firme considerate a fi cele mai cinstite, a ajuns la faliment.