iBiblioteca biblioteca crestina Calatoria in vesnicie
Spune altcuiva cel ce ai gasit pe iBiblioteca

Nasterea din nou

de Laurent J. LaBrie
aprilie 2001

Prima Parte:  Prin har aveti viata vesnica, prin credinta

Putin dupa cand Augustin a devinit un crestin, a vazut pe strada o fata a lui din viata cea vecche si necurata. Cand el a fugit repede de la ea, dinsa a alergat dupa el, strigand, ,,Augustinule, de ce ai fugit? Sunt eu!"

Fugind mai repede, Augustin a strigat asupra umerilor lui, ,,Eu fug pentru ca nu sunt eu!"

Augustin a inteles ca nastere din nou ne face o creatura noua.  Niste crestini cred ca putem fi mantuiti prin fapte. Altii cred ca putem fi mantuiti daca suntem convinsi ca vom fi. Adevarul este la mijloc. Am facut multa cercetare despre subiectul acesta in ultimele 4 luni, si as vrea sa va impartesc ceea ce am invatat.

Unele Definitii

Ca sa fim siguri ca ne intelegem unul pe celalalt, trebuie niste definitii.

 Biblia si mostenitorii nostri folosesc cuvantul mantuire pentru intrarea in Cer a unei persoane care pe pamant a fost nascuta din nou.

 Nasterea din nou este o nastere in duh pe care ne da Dumnezeu imediat cand noi hotaram sa-L urmarim pe Hristos. Pentru ca stim ca nu pierdem viata vesnica, toti cei care sunt nascuti din nou vor intra in Rai.  Deci, Biblie ne cheama mantuiti, un adjectiv care ne da intelegerea ca mantuirea este atat de sigur incat este deja facuta si sigilata. 

 Interpretarea corecta a Bibliei se numeste exegesis, un cuvant grecesc. "Gesis" inseamna "a trage" si "exe" inseamna "din." Opusul lui este eisegesis care inseamna "a trage in." Deci, exegesis este sa tragi semnificatie din textul si eisegesis este cand cititorul trage in text ce vrea el sa inteleaga din Biblie. Cand vorbesti cu cineva este necinstit pentru el sa schimbe cuvintele tale din ceea ce ai vrut sa spui in ceea ce el a vrut sa auda. Daca el spuna altor persoane aceasta interpretare gresita, noi spunem ca persoana respectiva nu intelege sau chiar minte. Cand oameni practica eisegesis in interpretarea Bibliei, ei nu vor intelege ce a vrut Dumnezeu sa le spuna. 

 

Ce stim despre viata dupa moartea?

A. Nasterea din nou este posibila prin credinta. Ioan 3,1-15

B. Viata vesnica nu se pierde sau nu ar fi "vesnica". Ioan 5,24

C. Mantuire este dat prin har, prin credinta. Efeseni 2,8-9; Romani 1,16-17; 10,9-10

D. Cei morti spiritual nu intra in Rai.

E. Cei in Rai nu pot intra in Iad. (great division)

F. Cei in Iad nu pot intra in Rai.

 

Cum suntem nascuti din nou? 

Capitolul cel mai cunoscut despre acest subiect este Ioan 3. Citim 3,1-15. Noi vedem aici ca ceea ce este necessar pentru viata vesnica este credinta. Cuvintele acestea sunt si in Ioan 5,24. In Efeseni 2,8-9, Romani 1,16-17, si Romani 10,9-10 Pavel vorbeste despre mantuire, care este dat celor nascuti din nou. Dumnezeu ne da nasterea din dou si mantuire prin credinta. Dar cum fratii nostri ortodocsi spun (vezi Oara M.  "Doua Conceptii a Mantuirii"), Iacov ne scrie in 2,19 ca sunt fiinte in iad cu credinta. Deci, ce fel de credinta ne aduce in Rai?


Un student bun al Bibliei incearca sa evite eisegesis si cauta ce-a vrut Dumnezeu sa spuna. Ca in gramatica sau in matematica, exegesis are legile de respectat. Spre exemplu, cand eu nu stiam legiile gramatice limbei romane, nu puteam intelege ce este scris intr-o carte in romaneste. Din poze sau din cuvinte pe care stiam, puteam trage o concluzie, dar foarte des as fi gresit. Fara legiile exegetici, nu putem interpreta Biblie in mod corect. Una dintre legiile exegetici este sa intelegem ce inseamna un cuvant cand este folosit de autor, in loc de, ce inseamna acest cuvant noua, azi.

 

Iacov ne spune ce inseamna credinta crestina cand face o deosebire intre credinta dracilor si aceea care mantuieste. Contextul arata ca el nu vorbeste despre credinta in inima sau o urmare a lui Hristos cum noi protestanti definim credinta.  Credinta despre care vorbeste este clar explicat in prima parte a versetului.  El vorbeste despre cel ce noi acum cheamam o convingere mentala.  Sunt putini oameni atat de extremist sa creada ca o convingere mentala ar mantui pe cineva.  In nici un caz este acest verset o refutare a idei crestine ca mantuire este numai printr-o mantuire care produce fapte.

Citim Iacov 3,18-20. Credinta fara fapte este moarte. O credinta care nu motiveaza un om la fapte, nu aduce roada, nici nastere din nou nici mantuire. Lasati-ma sa va dau un exemplu pentru vremea cand vorbesti cu altii. Hai sa spunem ca vrei sa-ti cumpari un automobil. Vezi in ziar o publicitate si mergi s-o vezi. Arata normal dar cand incerci s-o probezi, nu misca. Este automobil? Nu, pentru ca mobil inseamna sa misca si auto inseamna singura. Pentru astfel de masina, trebuie un cal. Mai bine s-o chemam calmobil.Asa, credinta este ca un automobil. Daca nu se misca, nu este credinta care mantuieste.

 

Versetele din Iacov sunt cele care fac o armonie din toate versetele din Biblie despre credinta, nastere din nou si mantuire. Toata Biblia este de acord in mesajul ca un om nu poate ajunge in Rai fara o credinta care se arata prin faptele ei. Cum este scris in Evrei 9,19-31, daca traim in pacat nu avem nici-o speranta de viata vejnica. Sunt oameni care cred ca aceasta rifere la un anumit tip de pacat. Biserica Catolica Romana sustine ca existe pacate care va aduce la moarte si alte pacate care sunt mai putin grave. Dar in Romani 6,23 Pavel scrie, "plata pacatului este moarte." Cuvantul pacat aici are un articol hotarat ul care, daca intelegem romaneste, inseamna orice pacat va aduce un om fara Hristos in Iad si vedem mai departe in acelasi verset ca un om cu Hristos va fi iertat de orice pacat.

Apasati aici pentru partea a 2a: "Credinta nu este o simpla convingere"

 


Pentru mai multe articole despre mantuire, fa un clic aici!