iBiblioteca biblioteca crestina Calatoria in vesnicie
Spune altcuiva cel ce ai gasit pe iBiblioteca

Libertate si har

 Tratamentul unui frate mai slab

(Romani 14)

Un om a mers la o biserica pocaita portand un lant de aur pe gat pe care mama lui l-a dat.  Cineva din biserica l-a mustrat zicand, "un om crestin nu poarta asa ceva."    Discutia aceasta este despre bijuterii dar poate fi despre rochii, vin, dans, sau multe alte legi omenesti.

Am discutat situatia aceasta cu un misionar pocait ("El").  Pagina aceasta a fost inspirata de la convorbirea aceasta.

El: Nu este rau ca el a purtat bijuteria?

Eu: Unde este oprit in Biblia?

El: Nicaieri.

Eu: Draga frate, care este porunca cea mai mare?

El: Sa iubeasca pe Dumnezeu si pe fratele tau. (Luca 10:27)

Eu: Ai raspuns bine.  Este o prostie sa incepem cu alte porunci mai putin importante (sau chiar omanesc) pana ce n-am devinit dezavirsiti in porunca cea mai mare.  Care om a aratat mai multa dragoste?

El: Cel care l'a corectat n-a aratat dragoste ci lege.  Cel care a purtat lantul a aratat dragoste mamei lui care ii l-a dat.  Dar, purtand un lans nu arate o lipsa a dragostei pentru fratele in Hristos care este mai slab?  (Si eu va spun, neaparat, ca noi pocaiti suntem mai slabi in lucrarile acestea.)

Eu: Cineva a suferit din cauza lui?  

El: Nu, dar este cultura noastra.  Daca portand bijuterii este amorala, adica nici rau nici bun (si eu cred la fel), daca cineva insiste sa foloseasca libertatea lui in Hristos purtand lantul arata o lipsa de grija pentru fratele mai slaba, nu-i asa?  Nu este despre acesta ca Pavel scrie?

Eu: Fratele meu, fiecare are o slabiciune.  Iar, Romani 14 vorbeste despre o slabiciune de a pacatui, nu de a judeca.  1 Corinteni 8:10 spune clar acelas lucru.  Despre ce fel de pacat vorbeste Pavel?  

El: Despre mancare si vin.

Eu: Iubitul frate, ai vazut pe cineva care nu poate sa-l opri de la mancare si bautura?

El: Bineinteles.  Sunt multi oameni grasi si betivi.

Eu: Deci, un om ar putea sa aiba o pasiune inafara controlului lui pentru mancare.  Miloane de oameni in lume sunt prea grasi si multi dintre ei sunt convinsi de acest fapt.  Daca le intrebi, "Ai o slabiciune pentru mancare?"  Ar raspunde, "Da!"  Ai inteles despre ce a fost vorba?

El:  Da.

Eu:  Cu respect la bijuterii, daca fratele acela ar fi fost pus in ispita sa-le poarte, despre care a crezut ca este un pacat, da, ar fi rau sa-l ispite.  Dar, ai auzit vreodata de un om sa aiba o pasiune inafara controlului lui pentru purtarea bijuterii?  Cum ar raspunde la intrebarea, "Ai o slabiciune pentru bijuterii?"

El: Nu.

Eu: Deci, este in pacatul mandriei, de a judeca, in care nepurtatorul cade.  Omul care porta bijuterii nu a fost o piatra de poticnire respectiv la o slabiciune altora.  Oare mandria lui a fost cauzat sau facilitat de purtarea lantului?

El: (Ride) Nu.  Atunci, purtarea bijuterii nu este contextul lui Romani 14 si 1 Corinteni 8.  Deci este bine pentru cel care purta bijuterii sa convinga pe celalalt sa-i poarte?

Eu: Acesta este propunerea lui Pavel in 1 Corinteni 8:10.  Hai sa vedem hotararea lui.  Dar mai intai, sa vedem si alte scripture.  Cine locuieste in un crestin, si care este meseria Lui?

El: Dumnezeu, Duhul Sfant locuieste in noi si o meserie a Lui este sa ne calauzeasca.

Eu:  Corect, fratele meu.  Daca cineva incearca sa faca meseria Lui, zicand "Trebuie sa faci cutare si nu cutare!", ce inseamna?

El: Inseamna ca omul nu crede ca El poate sa-Si faca meseria singur.  

Eu: Si ce este pedeapsa pentru hula impotriva Duhului Sfant?  

El:  Iada.   (Matei 12:31)

Eu: Care sunt modurile in care un om este calauzit de Duhul Sfant?  

El: Prin Scriptura, punctele de vedere altor frati si rugaciune.

Eu: Fratii dela care cauti sfatul sunt cei mai tari cu har sau cei mai slabi cu legele?  

El: Cei mai tari care invat drumul harului, bineinteles!

Eu: Fratele meu, esti bine pregatit pentru Calea Domnului.